Veelgestelde vragen

Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt anders dan het kopen van een bestaande woning. Je krijgt te maken met bouwtermijnen en hoe werkt bijvoorbeeld de financiering? De veelgestelde vragen over het kopen van een nieuwbouwwoning vind je hieronder. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Algemeen

Waar ligt Hof van Wael?

Hof van Wael komt in het zuiden van Waelpolder. Waelpolder is het laatste deelgebied van de gebiedsontwikkeling Waelpark. Hof van Wael ligt aan de rand van ’s-Gravenzande, dicht bij Naaldwijk. Dankzij diverse provinciale wegen ben je via de A4 en A20 binnen een half uur in Den Haag, Rotterdam en Delft.

Wat wordt de sfeer in Hof van Wael?

Hof van Wael is overal heerlijk groen, dus of je nu aan een hofje of de ecologische zone woont, overal sta je in contact met de natuur. En dat terwijl je ook zo in de stad bent.

Hoe blijf ik geïnformeerd?

Maak een persoonlijk account aan op de website om op de hoogte te blijven van alle laatste ontwikkelingen rondom Hof van Wael.

Waarom heb ik een account nodig?

Wanneer je belangstelling hebt voor een woning in Hof van Wael, is het verstandig een persoonlijk account aan te maken via de website. Zo word je als eerste op de hoogte gebracht van updates en laatste ontwikkelingen. Ook is het mogelijk om je in te schrijven op een koopwoning via je persoonlijke account.

Planning

Wanneer start de verkoop?

Hofwoningen
De inschrijftermijn voor de hofwoningen is inmiddels gesloten. 

Verandawoningen
De verkoop van de verandawoningen start naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024.

Wanneer start de bouw?

Zodra o.a. 70% van de woningen is verkocht en de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de bouwer opdracht om het project te bouwen.

Hofwoningen
De bouw van de hofwoningen start naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024.

Verandawoningen
De bouw van de verandawoningen start naar verwachting in het tweede kwartaal van 2025.

Wanneer is de oplevering?

Hofwoningen
We verwachten de eerste woningen van de hofwoningen op te leveren in het vierde kwartaal van 2025.

Verandawoningen
We verwachten de eerste woningen van de verandawoningen op te leveren in het tweede kwartaal van 2026.

Programma

Hoeveel woningen komen er?

In Hof van Wael komen in totaal 67 eengezinswoningen, waarvan 39 hofwoningen en 28 verandawoningen.

Komt er koop of huur?

In Hof van Wael komen enkel koopwoningen.

Welk type woningen komen er?

Hof van Wael bestaat uit eengezinswoningen.

Hofwoningen
De hofwoningen zijn rijwoningen met 12 hoekwoningen en 27 tussenwoningen.

Verandawoningen
De verandawoningen zijn 28 twee-onder-een-kap woningen.

 

Zijn de prijzen al bekend?

Hofwoningen
Ja, de v.o.n.-prijs is € 376.448,-. De hofwoningen komen in aanmerking voor een NHG-hypotheek.

Verandawoningenwoningen
De verwachte vanafprijs van de verandawoningen is € 700.000 vrij op naam.

Zodra de verkoop start, worden de prijzen per woningtype bekend gemaakt.

 

Hoe groot zijn de woningen?

Hofwoningen
De hofwoningen hebben een woonoppervlakte van ongeveer 99 m².

Verandawoningen
De verandawoningen zijn nog in ontwikkeling, de woonoppervlaktes variëren tussen circa 130 m² en 150 m².

 

Hebben de woningen een achtertuin?

Alle woningen hebben een achtertuin. De maatvoering van de voor- en achtertuin zijn per woningtype verschillend. Rondom de start van de verkoop worden de circa maten opgenomen op de verkooptekeningen. De kaveloppervlaktes op de prijslijst, bij de start van de verkoop, zijn voorlopige oppervlaktes en zullen na oplevering kadastraal worden nagemeten.

Hofwoningen
De hofwoningen hebben een achtertuin met een diepte tussen ongeveer 7,5 en 11,0 meter op het zuiden, zuidoosten, noorden of noordwesten. Dit is de circa diepte gemeten vanaf de achtergevel inclusief de berging. Deze maten zijn indicatief en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Let op: niet alle hofwoningen hebben een voortuin, deze grenzen direct aan gemeente grond.

Verandawoningen
De verandawoningen hebben een achtertuin met een diepte tussen ongeveer 7,0 en 12,5 meter op het zuidwesten, westen of noordwesten. Dit is de circa diepte gemeten vanaf de achtergevel bij de woonkamer inclusief veranda. Deze maten zijn indicatief en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Alle verandawoningen hebben een oprit in de voortuin.

Hebben belangstellenden die in de gemeente wonen voorrang?

Belangstellenden die staan ingeschreven via het woningzoekendenbestand van de gemeente Westland hebben voorrang bij de toewijzing. Als je hier nog niet ingeschreven staat, kun je je aanmelden via de website van de gemeente Westland.

Hoe kan ik me inschrijven voor een woning?

Momenteel is de inschrijftermijn voor de hofwoningen gesloten. Je kunt je nog wel inschrijven als reservekandidaat. De toewijzing verloopt via het woningzoekendenbestand van de gemeente Westland. Als je hier nog niet ingeschreven staat, kun je je aanmelden via de website van de gemeente Westland.

De verkoop van de verandawoningen start naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024.

Geldt er een zelfbewoningsplicht?

Ja, de zelfbewoningsplicht geldt voor de hofwoningen, maar niet voor de verandawoningen. De hofwoningen zijn alleen beschikbaar voor eigen bewoning, wat betekent dat zolang de woning jouw eigendom is, je er zelf woont en ingeschreven dient te staan op het betreffende adres in de Gemeentelijke Basis Administratie. De zelfbewoningsplicht geldt 10 jaar vanaf datum eerste bewoning (oplevering). Je mag de woning niet verhuren aan derden.

Geldt er een anti-speculatiebeding?

Ja, voor de hofwoningen geldt ook een anti-speculatiebeding. Voor de hofwoningen biedt de gemeente Westland de mogelijkheid om een koopwoning onder de marktwaarde te kopen. Binnen 10 jaar na notariële levering moet een deel van de winst/overwaarde gedeeld worden met de gemeente Westland via een afbouwende staffel. Dit betekent dat je de woning wel binnen een gestelde tijd kunt verkopen, maar er geldt een terugbetalingsregeling:

Jaar na notariële levering

Percentage van overwaarde

1

100%

2

100%

3

90%

4

80%

5

70%

6

60%

7

50%

8

40%

9

30%

10

30%

Opleverniveau

Worden de woningen opgeleverd met een keuken?

Voor alle woningen in Hof van Wael is in de koopsom een bedrag voor een keuken inclusief inbouwapparatuur opgenomen. Bij THUIS- de showroom van Dura Vermeer is de keuken naar eigen wens aan te passen en in te delen. De keuken wordt geplaatst na oplevering.

Worden de woningen opgeleverd met een badkamer en toilet?

Alle woningen in Hof van Wael worden opgeleverd met een complete badkamer en toilet met sanitair en tegelwerk. Bij THUIS - de showroom van Dura Vermeer kun je kiezen uit verschillende tegels, sanitair en opstellingen.

Zijn er mogelijkheden om de woning naar eigen wens af te bouwen?

Iedere koper heeft na het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst een gesprek met de kopersadviseur. Tijdens dit gesprek worden de verschillende optiemogelijkheden besproken om zo jouw nieuwe huis naar eigen smaak in te richten.

Hoe worden de woningen verwarmd?

Alle woningen in Hof van Wael zijn aangesloten op het warmtenet van HVC. Via ‘downloads’ kun je meer informatie bekijken over HVC.

Worden de woningen duurzaam?

De woningen voldoen aan de BENG eisen (Bijna-Energie-Neutraal-Gebouw). Dit betekent dat de woningen bijna zelfvoorzienend zijn qua energieopwekking, bijvoorbeeld doordat de woningen over zonnepanelen beschikken.

Welk energielabel hebben de woningen?

Alle woningen krijgen minimaal het energielabel A++. 

 

Wie verkoopt en bouwt de woningen?

De woningen worden verkocht en gebouwd door Dura Vermeer. Je koopt zowel de woning als de grond van Dura Vermeer. Daarvoor sluit je een koop- en aannemingsovereenkomst. De makelaar is Frisia Makelaars in Den Haag.

Welke zekerheid heb ik dat mijn huis wordt afgebouwd?

Alle woningen worden gebouwd onder de SWK Garantie- en Waarborgregeling/Woningborg Garantie- en Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heb je hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Voor uitgebreide informatie: www.swk.nl www.woningborg.nl. 

Parkeren

Hoe is het parkeren geregeld?

Hofwoningen
Toekomstige bewoners van de hofwoningen parkeren in het openbaar gebied.

Verandawoningen
Toekomstige bewoners van de verandawoningen beschikken over een parkpeerplaats op de oprit in de voortuin met optioneel een laadpaal.

Financiering

Wat betekent v.o.n.?

Vrij op naam. Dit betekent dat je de woning koopt inclusief belasting (21% BTW), overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de overdracht (levering van de woning bij de notaris).

Wanneer moet ik mijn hypotheek rond hebben?

Vanaf het moment van ondertekening van de koop-/aannemingsovereenkomst heb je twee maanden de tijd voor de financiering. Dit worden de ontbindende voorwaarden genoemd. 

Wat is grond- en bouwrente?

Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte bij de notaris. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar. Als je binnen de aangegeven termijn volgens het contract bij de notaris passeert voorkom je dat je grondrente hoeft te betalen. Bouwrente is de rente over de kosten van de bouw van je appartement. Je bent deze verschuldigd aan de aannemer. Als je later in een project instapt dan betaal je rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar.

Hoe weet ik of ik de woning kan betalen?

Het kopen van een woning is een spannende gebeurtenis en er komt veel bij kijken. De aankoop brengt niet alleen veel vragen over de woning zelf met zich mee, maar ook op financieel gebied. Bij Dura Vermeer laten we je er niet alleen voor staan, je krijgt je eigen team om je heen. De financiële coaches van NEXTHome, hypotheekpartner van Dura Vermeer, helpen je graag met de financiering, het inrichten van je hypotheek én de verkoop van je huidige woning. Meer informatie lees je op NEXTHome.nl. Zodra jij bent geselecteerd door de gemeente Westland op basis van rangvolgorde inschrijfduur, ontvang je een uitnodiging van NEXTHome voor een financiële check.